nedeľa 31. mája 2015

Richelle Mead - Tieňom Pobozkaná (Upírska Akadémia #3)

Oficiálna anotácia:
     Rose vie, že láska medzi strážcami je zakázaná. Jej najlepšia priateľka Lissa, posledná dragomírovská princezná, musí byť pre ňu vždy číslo jeden. Keď však ide o božského Dimitriho Belikova, pravidlá neplatia. Hoci to znamená klamať Lisse a ohroziť ich dlhoročné priateľstvo. 
    Odkedy Rose zabila prvého strigoja, niečo sa v nej zmenilo. Myseľ jej zahaľuje temnota a duchovia ju varujú pred nesmrteľnými nemŕtvymi. V bitke ako z najhorších nočných môr si Rose bude musieť vybrať medzi životom, láskou a dvoma ľuďmi, na ktorých jej záleží najviac.
Určite poznáte ten moment keď si kúpite knihu už len kvôli jej obalu. To bol môj prípad pri prvej časti Upírskej Akadémie od tejto grandióznej autorky Richelle Mead. Ale ani obsah nesklamal. Ja som si túto sériu úplne zamilovala a túto časť som zhltla za tri dni.







piatok 29. mája 2015

Marie Lu - Legenda

O knihe: June sa narodila v jednej z najbohatších štvrtí Republiky a vďaka svojmu nadaniu a disciplinovanosti sa pripravuje na kariéru v najvyšších vojenských kruhoch. Day, ktorý je jej rovesníkom, naopak pochádza z chudobnej časti sektora Lake a je najhľadanejším zločincom v krajine. Obaja pochádzajú z celkom odlišných svetov, a tak zdanlivo neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa mali ich cesty niekedy pretnúť. No len dovtedy, kým nie je zavraždený Metias, brat June, a hlavným podozrivým sa stáva práve Day...


 



- Legenda - Kniha plná nepretržitej akcie, napätia, romantiky a neočakávaných zvratov či prekvapivých odhalení vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť. -




utorok 26. mája 2015

Hry o život... Film alebo kniha

Takže začnem tým že vám poviem niečo o tejto knihe/filme. V príbehu sa nachádzame v krajine zvanej Panem ktorý je pod vládou Sídla rozdelený na 12 obvodov. 1 obvod sú ľudia ktorý majú všetko, nepoznajú hlad, chudobu, a to taktiež aj 2-5. Asi tak od 6-12 sa majú ľudia dosť zle a to najmä od 10-12. Hlavná hrdinka Katniss Everdeenová žije v 12 obvode. Raz na Sídlo zaútočili rebeli ale Sídlo zvíťazilo a na počesť výhry vznikli Hry o život. Z každého obvodu vyberú žrebovaním jedného chlapca a jedno dievča. Tí budú po niekoľkých dňoch strávených v sídle vypustený do bojovej arény kde budú bojovať na život a na smrť.
A viac vám už k tomu nepoviem lebo by som vám prezradil celý dej a to nechcem.













Takže začnem knihou. Kniha ma milo prekvapila aj napriek tomu že som videl prvý film. V knihe toho bolo o niečo viac a postavy tam boli veľmi dobre rozvité a hneď som si obľúbil hlavnú hrdinku. Prostredie bolo super opísané a poviem vám že aj lepšie ako vo filme. Dosť my liezlo na nervy ako sa Katniss stále hádala sa Haymitchom. Viem že to Haymitch myslel dobre ale bol k nej dosť hrubý. Ale knihu hodnotím určite 5/5.


A teraz je na rade film. Film bol super to nemôžem poprieť no pár vecí my tam trochu chýbalo. Viem že oni ten film nemôžu predlžovať ale trochu to skreslili. Vo filme prišli Katniss iba dva sponzorské dary a v knihe ich prišlo až 4 ak sa nemýlim. Ale to je asi len vec vkusu. Veľmi dobre bola spracovaná grafickosť a hlavne vtedy keď mali na sebe tie ohnivé šaty. To bolo proste WAU...


Môj konečný názor bude že sa my iba o pol boda páčila viac kniha ale film bol taktiež super.

S pozdravom Mildo :)

Cassandra Clare - Mesto Popola (Nástroje Smrteľníkov #2)

Oficiálna anotácia: Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. 
V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč smrteľníkov – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?
(Viac o pripravovanom seriály TU)



V prvej časti Nástrojov Smrteľníkov si Cassandra položila latku riade vysoko. Tým, že skĺbila tieňolovcov, upírov, vlkolakov a démonov (sem tam anjelov dalo by sa povedať) vytvorila nový svet, ktorý sa ďalej nekontrolovateľne rozrastá. Napriek tomu som ale mala pocit akoby sa Cassie v písaní brzdila - nechcela odhaliť až tak veľa a dej sa na rozdiel od Mesta kostí až tak nevyvíjal. Pravdepodobne si všetko zlízneme v Meste skla. Môžem vyhlásiť, že všetky moje očakávania boli splnené. 

Brat a sestra? no... trošku "incestu" nezaškodí. Ale nie, nič sa nestalo (nič čo by sa nemalo). Vzťah Clary a Jacea asi nemôže byť divnejší. To majú byť ako fakt súrodenci? Čokolvek sa ale deje, Jace sa ako si nemieni Clary vzdať. Ani ona sama necíti, že by chcela mať s Jaceom len súrodenecký vzťah. Svojim pocitom očividne nemohli zabrániť a hej, niektoré scény boli fakt zaujímavé hlavne pre nás Clace shippers. Aj keď by niekomu mohli prekážať scény kde sa Simon a Clary celkom zbližujú. 

Napriek všetkému som si Simona počas knihy obľúbila ešte viac než v jednotke. Držal sa svojich vtipných hlášok (ale nemôžem nespomenúť Jaceove poznámky a Magnusove pripomienky pri ktorých som sa nezdržala) ale už nebol tá skutočná časť knihy ktorá ma ťahala do reality. Povahovo sa nezmenil.Aj keď po tom čo sa mu stalo v upírom hotely nie je až tak OK ako sa môže na prvý pohľad zdať. Dokonca miestami sa z neho stal nehorázne talentovaný kazič romantiky. xD Mohli sme aj sledovať to obrovské dusno medzi postavami (hlavne hlavnými).

Zasa som sa stretla s úžasným množstvom postáv. Dosť by ma to domotalo ak by to ak by sa autorka s (mostly) vedľajšími postavami nevyhrala a nevyšperkovala ich príbehy do posledného detailu. Bolo to ako by som bola obklopená mnohými ďalšími príbehmi, síce vedľajšími ale rovnako zaujímavými. A tým, že sa Clary stále viac a viac zamotáva v Tieňoloveckom svete,postupne zisťuje, že ľudia ktorých poznala naozaj neboli kým sa zdali a že už nevie ani kto je ona sama. (Ale neskôr to zistí) 


Jace je stále perfektne krásny, ale už vieme že jeho narcizmus je len pretvárka.  Alec a Izzy sú skvelou oporou a Magnus je najlepší - vtipný gej ktorý je najmocnejší bosorák (už neviem kde) Inkvizítorka ma náramne štvala! Miestami mi jej bolo trošinku ľúto ale potom to zas pokašlala. Mala som pocit, že Valentine ako by ťahal celý príbeh - najlepší najhorší zloduch.



Nemáte sa čoho báť. Neustále napätie, zvraty, tajomstvá a akcia ( v pods.) vás budú stále ťahať k deju a nenechá vás na pokoji.

 Najviac akcie sa samozrejme nachádzalo na konci. Maxi battle! Tam tieňolovci! Tam démoni! Ach... a samotný koniec ako celok? Na samovražu! Prvé miesto za najblbší koniec! Beriem to tak, že nás chcela nalákať na trojku.

Nemením názor na túto sériu a to znamená, že znovu 5/5 hviezdičiek!





+ Bacha strašný SPOILER OBRÁZOK!













pondelok 25. mája 2015

Mildova mesačná chvastačka - Máj 2015

Ahoj ľudia! Rozhodol som sa pre vás napísať niečo čo na tomto blogu ešte nebolo a tou je mesačná chvastačka za mesiac máj. Za tento mesiac sa my nahromadilo celkovo 7 kníh z ktorých sa veľmi teším. Tri knihy z toho sú v češtine ale mne to tak moc nevadí. Tak sa vrhneme nato.



Takže ako prvú knihu tu mám knihu Legenda od Marie Lu so strašne peknou obálkou. Kniha ma veľmi zaujala a počul som na ňu iba kladné názory. Na túto kniha sa veľmi teším.


Ďalej tu mám knihu Sukuba 1 Trápení od Richelle Mead a táto kniha je v češtine. Knihu som pomaly začal čítať a musím uznať že je celkom dobrá.


Potom tu mám aj druhý diel série Sukuba a to Sukuba 2 Na vrcholu a viac vám k tomu asi ani nepoviem :D 


A nakoniec z českých kníh tu mám aj tretí diel série Sukuba a tou je Sukuba 3 Sen.

















Ďalšou knihou je Ríša temnoty 2 - Prekliate sestry od L.J. Smith. Celkom sa na ňu teším.

Ešte zostaneme pri tejto autorke a mám tu od nej ešte knihu Temne vízie 1 - Zvláštna sila ktorá ma veľmi bavila a nemohol som od toho odrhnúť oči. 












A poslednú knihu tu mám asi najväčšiu a najhrubšiu a tou je kniha ktorú určite všetci poznáte buď vo filmovom spracovaní alebo v knižnej podobe. A tou je kniha od Suzanne Collinsovej Hry o život. Ja to mám v tom veľkom vydaní v mäkkej väzbe. Už mám prečítaný aj prvý diel a veľmi sa my páčil a v najbližšej dobe môžete očakávať buď recenziu alebo Kniha VS Film.

utorok 19. mája 2015

'Mortal Instruments' (Nástroje smrteľníkov) TV Seriál? {aktualizované}

Tieňolovci pripravte sa!

Už dlho kolovali klebety, že sa niečo chystá. Áno, všetko je pravda.

Constantin film nám predviedlo filmové spracovanie a aj naďalej sa nechce projektu vzdať, tak sa rozhodli v spolupráci s ABC Family, že TMI bude seriál uvádzaný ako SHADOWHUNTERS. Na starosti scenár bude mať scenárista a režisér Ed Decter (ktorému môžeme byť vďační za Unforgettable, The Client List a In plain Slight). Ktorého vybrali vďaka jeho vášni pre fantasy filmy. A režirované to bude McG.

"Naozaj dáva zmisel spraviť z Mortal Instruments seriál. Bolo to tak veľa, čo sme museli vo filme vynechať a seriál nám umožní obrovský svet knihy podať so všetkými detailami," povedal Martin Moszkowicz z Constantin.

TV show založená na najpredávanejšej YA sérii Cassandry Clare, ktorá nás prevedie kronikou tieňolovcov vedenou Clary Frayovou a Jaceom Waylandom.
Predpokladaná dĺžka jednej epizódy je jedna hodina a 1. časť Mesto Kostí by mala vyplniť 1. sériu. ďalšie série by mali pokračovať znázornením pokračovania série - závisí od úspešnosti.

Jace = Dominic Sherwood
Keďže pokračovanie 1. Filmu- Mesto Popola bolo odsunuté na neurčito (neskôr ho úplne zamietli), rozhodnutie natočiť seriál potešilo milióny fanúšikov. Aj keď všetci na twitteri vyjadrovali názory ohľadom obsadenia, že by chceli také ako bolo vo filme, producenti sa rozhodli obsadenie vymeniť.
Jace: Dominic Sherwood, ktorého ste mohli vidieť v Upírskej Akadémii ako Christiana alebo aj v novom klipe Taylor Swift k pesničke Style.


pondelok 18. mája 2015

Laini Taylorová - Dcéra dymu a kosti


Pôvodný názov: Daughter of smoke and bone

Oficiálna anotácia: Karou je nadaná, krásna, a tak trochu záhadná sedemnásťročná študentka na pražskej umeleckej škole. To najzvláštnejšie o nej nevie ani jej najlepšia priateľka Zuzana. Modré vlasy si nemusí farbiť, sú prirodzene modré. Rada kreslí chiméry, fantastické zmiešané bytosti, a nikto netuší, že tieto magické bytosti sú v skutočnosti jej rodina. Hovorí mnohými jazykmi, ovláda však aj také, ktorými bežní smrteľníci nehovoria. Na oboch dlaniach má záhadné hamsa, z ktorého občas vychádza nadprirodzená energia.
Do Prahy prichádza a odchádza cez tajomný portál za svojím zvláštnym poslaním. Otvára ho žena s telom hada a vedie rovno do ponurej miestnosti, kde čaruje s ľudskými zubmi desivá rohatá bytosť s očami plaza, ktorá Karou vychovala. Na cestách po celom svete, kam ju posiela čarodejník zháňať zuby, si všimne, že na portáloch pribúdajú vypálené odtlačky rúk, ktoré tam zanechávajú tajomné okrídlené bytosti. Chtiac-nechtiac sa ocitne v krutej vojne medzi mimozemskými ríšami a v Marrákeši sa prvýkrát stretne s jednou z tých bytostí, ktoré stoja na opačnej strane. Vďaka krásnemu anjelovi Akivovi sa dozvedá vytúženú pravdu o sebe a tá pravda je bolestná... Navyše sa do serafa zaľúbi a nik netuší, či ich láska pretrvá začínajúcu sa vojnu medzi svetmi dobra a zla...

Ach jaj... pravdu? nebola som spokojná. V čítaní boli aj mini dobré chvíľky keď som sa zasmiala ale inak nič. Nebola to autorkina prvá kniha , takže vlastne ju nemám čím ospravedlniť. Mohlo to byť aj lepšie...

Tak moc sa snažila byť originálna a vytvoriť nový svet (čo sa cení ale..) až to prehnala. Anjeli, dajme tomu, to sa dá, je to spoľahlivá téma a postavy. Ale nemixujme do toho prosím neviem aké chyméry! Neviem čo to mal by zámer a kniha mala čitateľom pripadať ako trošku fetnuté dielo, ale bolo to tak. Bolo to celé (hlavne opis postáv) chaotické a prehnané - strašné vymýšlance.

Karou - ktorej meno (ako nezabudli milión krát spomenúť) znamená nádej. Pre mňa len takú, že sa niekedy dočkám konca tejto knihy. Ona samotná mi nehorázne liezla na nervy. Bola otravná a stále stratená. Už len to jej "kto som?" ma vytáčalo. Ona bola perfektná, s modrými vlasmi a hebkou pokožkou... kto už je len perfektný? Veď to nedávalo zmysel. Míňala svoje želania na somariny ako lietanie a vyvolanie škriabania. A nakoniec aj bola niekým iným. Marigal, jej minulé ja, ktoré mao pomer s anjelom a za to bola zabitá.... a to sa celé skomplikovalo.

Akiva - s ním som asi ako s jediným nemala problém. Keďže bol anjel tak sa tak správala aj tak vyzeral.

Ešte som bola spokojná s Karouinými priateľmi ale to bolo všetko.

Zo začiatku ma dej aj vedel vtiahnuť, ešte by sa to dalo zachrániť keby sa príbeh v prostriedku nezasekol a nezačal sa točiť okolo minulosti. Vlastne sme sa nedopracovali ďalej ako k vymysleniu plánu na záchranu Priepastníka a potom k bozkávaniu s Akivom. Vtedy sa všetky nádeje vyparili- a už sme ich viac nevideli.

Usudzujem, že príbeh s vynechaním niektorých častí (hlavne tých o Madrigal), zmenením hlavnej postavy a vlastne druhov postáv by sa dal čítať a pravdepodobne by sa mi aj páčil.

Vyjadrenie k niektorým dobrým častiam (aby som nevyznela ako mrcha): Kaz bol veľmi vtipný (škoda, že sa tam často nevyskytoval), Akiva bol zlatý a karou veľa cestovala takže bol celkom slušný opis prostredia.

To je tak na 2/5 hviezdičiek.







nedeľa 17. mája 2015

L.J. Smith - Temné vízie: Zvláštna sila

O knihe: Študentku strednej školy Kaitlyn pre jej nezvyčajné oči a jasnovidecké schopnosti považujú za čarodejnicu. Keďže ľudia sa jej boja, nemá nijakých priateľov. A tak prijme pozvanie do Zetesovho inštitútu, aby začala nový život a študovala s rovesníkmi s podobným neobvyklým nadaním. Kaitlyn tu spozná dvoch príťažlivých spolužiakov – sympatického Roba, ktorý svojou liečivou silou rozdáva len dobro, a tajomného a nebezpečného Gabriela s telepatickými schopnosťami. Študenti postupne odhaľujú, prečo ich do inštitútu priviedli. A Kaitlyn sa musí rozhodnúť, komu veriť... a koho milovať.


-Od tejto knihy som veľa nečakal kedže ja moc tvorbu L.J. Smith neobľubujem ale kniha ma milo prekvapila 

Na začiatok by som vám povedal ako to bolo s postavami. Kaitlyn som si celkom obľúbil ale niektoré jej názory ma fakt štvali. Bola síce v pohode ale bolo to ešte ,,decko,, . Roba som si zamiloval už od začiatku. Bol vtipný a sympatický. Anna bola taká v pohode postava. Nemám jej čo vytknúť. Gabriel. Toho som od začiatku neznášal a mal som chuť ho zabiť. Lewis bol taktiež celkom dobrá postava a dosť ma aj zabavil. Pán Zetes. Ten sa my nepozdával od začiatku a nakoniec to tak aj bolo. A nakoniec Joyce som mal tiež celkom rád no na konci ma dosť prekvapila. Autorka mala postavy veľmi dobre premyslené. 

Kniha si ma získala od prvej stránky a prečítal som ju za dva dni. Čítalo sa to ľahko a bolo to veľmi pútavé čítanie. Nemohol som od toho odtrhnúť oči. Niečo takéto som ešte nečítal a preto bola pre mňa táto kniha milým prekvapením. Túto knihu odporúčam všetkým lebo bola fakt super a asi naj od L.J. Smith akú som od nej čítal. 

Moje hodnotenie: 4/5 

streda 6. mája 2015

Samantha Shannonová - Zber Kostí

 

Originálny názov: The bone season
Mini trailer TU!
Oficiálna anotácia: Svet fantasy si uzurpuje nový druh autoriek. A na ich čele stojí Samantha Shannonová, výnimočná mladá autorka s veľkými ambíciami a neskutočnou fantáziou. Jej román Zber kostí v predstavuje podmanivú hrdinku – mladú ženu, ktorá sa učí ovládať svoju moc vo svete, v ktorom ju o všetko pripravili.
Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú.
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády.
Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.


Na túto genialitu ani neviem čo mám povedať!

Možno je môj názor ešte trochu ovplyvnený tým že som knihu práve dočítala - ale nemyslím si. Samantha vytvorila story, ktoré síce je jej prvotinou ale nedokázali by ho napísať ani skúsené autorky.
"Rada si predstavujem, že nás na začiatku bolo viac. Asi nie veľa. Ale viac ako teraz." 

Musím sa priznať, že zo začiatku (cca prvých 30 strán) som sa nemohla dokopať k čítaniu. Bola som zmätená z pomenovaní a zo všetkých neznámych pojmov a nebavilo ma stále otáčať dozadu na slovník. Ale potom prišiel zlomový bod od kedy som nemohla od Zberu Kostí odtrhnúť zrak, nie len kvôli tomu, že som už stále nepozerala do slovníka. Príbeh naberal na obrátkach.

Keď si rozoberiem samotný začiatok: Scionský Londín, sekcia I-4, rok 2059. Ľudia sa snažia vyvraždiť a uväzniť jasnovidcov všetkých druhov. Celkom sa im to aj darí. Akoby Paige nemala dosť problémov. Zistí, že je jednou z nich a ešte aj nejaký špeci druh, dajme tomu - Tuláčka po Snoch. Pridá sa ku gangu neprirodzených kde pracuje pre Jaxona Halla spolu s Nickom (k tomu sa ešte dostanem) a ďalšími silnými jasnovidcami - tvoria Sedem Pečatí. Je líbling takže má čiastočnú ochranu, peniaze a podporu. Ale dá sa čakať, že sa to pokazí. cestovanie metrom nie je také bezpečné ako sa zdá. Keď sa v ňom objaví kontrola zložená z dvoch strážnikov, Paige, ani sama nevie ako, ich zabije svojím duchom. Tým si podpísala rozsudok smrti. Vie, že Scionu neunikne. A tu sa dokazuje, že nikdy nie je tak zle aby nemohlo byť ešte horšie!

"Nevzdávaj sa nádeje. Jedine nádej nás ešte môže všetkých zachrániť.

Scion sám spolupracuje s rerefaimcami. Ktorí si myslia, že sú niečo viac nielen ako ľudia ale aj ako jasnovidci. Refovia sú silnejší. Vyberajú si Scionom uväznených jasnovidcov aby im otročili, zabávali ich a tí šťastlivejší pôjdu bojovať proti skoro neporaziteľným Émom. Tam Paige spozná svojho pána. Arcturus Mesarthimský - tzv. Správca, ktorý ju má pripraviť na boj s Bzučiakmi. A znova je to ešte horšie, je to snúbenec vládkyne, ktorá chce Paige zabiť.

Na Paige som hlavne obdivovala odvahu, aj keď jej pobyt v Šeole I by bol asi ťažší keby neskončila so správcom. Konečne bola hrdinka ktorá asp trochu zapája mozog a snaží sa niečo spraviť, nečakala kým ju niekto zachráni. Nebála sa bojovať ani za svoju ani za slobodu iných. Príbeh obsahoval dosť násilia a veľa úmrtí s ktorými sa Paige postupne musela vyrovnať. Samozrejme našla si aj priateľov, nejakých no... Všetci boli proti nej a aj tak sa nevzdala. 

"Poznanie je nebezpečné. Keď raz niečo vieš, už sa toho nezbavíš. Musíš s tým žiť. Už navždy." 


Autorka má obrovské plus, že vytvorila úplne nový, podmanivý a strašidelný svet. Myseľ sa mi pozastavovala nad tým ako to celé dokonale vymyslela.Sledovala som a odhaľovala príbehy viacerých postáv a vracala som sa do Pageinej minulosti (s Nickom ktorý jej zlomil srdce). čiže to približovalo viacero období a príbehov - čož sa mi páčilo. 

Asi to bude znieť banálne, ale pár chvíľ mi chýbala romantika. Až som si myslela, že si vytváram nereálny, imaginárny pár zo Správcu a Paige.
 ......Spoil:  nevymýšlala! ....... 
Nakoniec ani Správca nebol najväčší nepriateľ. Aj jeho tajomstvá Paige postupne odhalila.

Niekedy ma trochu štval preklad, bol miestami s chybami, ale tak veď nikto nie je dokonalý. 
Taktiež pokračovanie je v nedohľadne; po takomto konci neviem ako prežijem. Nie že by sa na konci všetko pokazilo, ale pred koncom mi autorka dala nádej a potom ju tak dopoly ušlapala. Filmové prevedenie by som veľmy ocenila. 

Táto kniha na mojom zozneme je cca na 2. mieste. Zbožňujem ju a dokonca predbehla ja Maru Dyerovú a Vampire Academy. Zatiaľ (a pravdepodobne navždy vedú Nástroje Smrteľníkov.




-Nataly